Island: Rady pro cestovatele

Sepsala jsem ještě stručný přehled těch nejdůležitějších informací pro cestu na Island. Jestliže se tam chystáte, v první řadě si odpovězte na několik otázek:

1) Vadí vám nehostinné počasí?

Protože na Islandu ho na 99% zažijete.

Island je relativně drsná země. Počasí se rychle mění, většinu času je zima, mlha nebo prší. My měli sice kliku a pláštěnky vůbec nepotřebovali (pršelo, to ne, že ne, ale stačila kvalitně naimpregnovaná lyžařská bunda), ale při cestě na Island musíte počítat s rizikem, že vám určitou část dovolené proprší. Další bod - na Islandu fouká. Všude. Pořád. A hodně. Jestli se chystáte spát ve stanu jako my, přivezte si provázky; budou se hodit, až budete sbírat kamení a přivazovat je ke stanu jako přídavnou podporu. Kamení je na Islandu všude dost, takže to balit netřeba ;)



S tím větrem se taky pojí problém vaření na plynovém vařiči - on občas prostě ani nechytne. Dost často jsme museli vařit v kufru, pod spolujezdcem, nebo si najít dobré místo v závětří. Což je na těch islandských pláních občas oříšek.

Jestli vám teda nevadí, že ne vždycky bude svítit sluníčko a jste podobní blázni jako my, co milujou, když můžou strávit léto v kulichu, neváhejte! Anebo se radši ještě přesuňte k dost podstatnému bodu číslo dva:

2) Kolik jste ochotni utratit?

LETENKA VS. TRAJEKT

Island je drahý. Velmi. Občas se dá ulovit nějaká haluzová letenka (doporučuji cestujlevne.com nebo zaletsi.cz, low cost se dá sehnat kolem 3000kč, ale berte na vědomí, že na Island je třeba balit hodně teplého oblečení, stan, jídlo...), ale i klasické economy letenky se dají sehnat do 8.000kč - pokud nezaspíte a koupíte je s předstihem.
Trajekt je ještě dražší, takže pokud si nevezete vlastní vytuněné terénní auto na cesty vnitrozemím a jste schopni oželet dvoudenní zastávku na Faerských ostrovech, doporučuji letadlo. Pokud by vás zajímaly konkrétní ceny, na Island pluje Smyrill line z Dánska. Nebo mi napište zprávu, ráda vám povím vše, co vím, před naší cestou jsem propočítávala obě varianty pro výpravu čtyř lidí.

DOPRAVA NA ISLANDU:

Po příletu musíte vyřešit dopravu. Možností je spousta - stopem, na kole, autobusem, půjčeným autem, vlastním autem (nebo pokud jste na tom finančně hodně dobře, můžete si pronajmout karavan či vlastní letadlo, fantazii se meze nekladou, ale hádám, že to byste tento článek asi nečetli...). Každá z možností má své klady i zápory. My zvolili půjčení auta, protože si rádi řídíme dovolenou podle sebe, a ne podle toho, jestli kolem zrovna někdo pojede. I když ten hlavní důvod asi byl i to, že bohužel ne všichni členové výpravy jsou ještě studenti, takže čas byl dost omezený a museli jsme ho využít na maximum. A taky bylo fajn moct se schovat někam, kde nefoukalo.

V autě si vozíme taky vlastní autonabíječku, abychom mohli každý den pořádně nakrmit baterky do foťáků - jelikož nespíme v kempech, nemáme žádný jiný zdroj energie. A dá se tam zapnout topení, když venku mrzne (a na Islandu, věřte mi, mrzne). Nebo schovat před muškama. No zkrátka jsme v některých směrech trochu zpohodlnělý slečinky.


PŘEDRAŽENÉ AUTOPŮJČOVNY:

Ale zpět k těm autům. Na Islandu je za půjčení auta neskutečná pálka. Sadcars byli nejlevnější, protože pronajímají dost ojetá auta (přitom podobné auto jsme v Gruzii půjčili za 16.000kč - na Islandu za cca 40.000kč. Ale to bylo tím, že mělo pohon 4x4, na cesty do vnitrozemí. Pokud chcete pouze objíždět Ring road, která je už téměř celá asfaltová, stačí vám menší autíčko za polovic. Doporučit můžu asi Budget, tam mívají rozumné ceny.

JÍDLO:

Další věc, kterou budete řešit, je jídlo. I v proslulém Bónusu, řetězci nejlevnějších supermarketů na Islandu, je skandinávsky draho, ale dá se to přežít. Najíst se v nějaké restauraci jsme ani nezkoušeli, ale při procházce Reykjavíkem jsme pokukovali po cenách a nejlevnější byla indická restaurace s nejzákladnějším menu od 200kč, ale v lokálních byste oběd pod 350kč hledali marně. Místo jednoho oběda se tak dají strávit dvě noci v kempu. Zkrátka je lepší si z Česka přivézt všechno, co jenom jde, a na místě dokupovat už jen packy toustových chlebů, abyste si měli na co namazat nutellu.

Do letadla se samozřejmě nesmí brát bomba (vařič), takže si sbalit můžete jen kartuši a zbytek nakoupit na Islandu. Ceny je jen o trochu vyšší než u nás (nebo alespoň v létě 2015 byly).

Pokud toužíte po místních specialitách, ochutnejte Skyr, moc dobrý tvaroho-jogurt za rozumnou cenu. Vyhlášeným speciálem je tu sice spíš shnilé žraločí maso (Hákarl), ale tomu jsme vyhnuli. Yummy.


UBYTOVÁNÍ

Ubytování v hotelech také není nejlevnější záležitostí, ale kempy jsou docela levné (od 200kč/os.), přičemž v některých odlehlých oblastech se dá stanovat i zadarmo. Nejdražší kemp je v Duhových horách. A samozřejmě vyjma národních parků je prozatím povoleno stanování na divoko kdekoliv - pokud to není vyloženě zakázáno, nebo se nenacházíte na soukromém pozemku. Této možnosti bych být vámi využila, protože s neustále roustoucími davy turistů a islandským citem pro životní prostředí je dost dobře možné, že to brzy zakážou.

S ubytováním v hotelech, penzionech, chatkách apod. nemám zkušenosti, takže vám neporadím. Ale v turisticky vyhlášených oblastech si je určitě rezervujte předem, zvláště pokud se tam chystáte uprostřed sezóny. Třeba chaty na treku Fimmvörduháls prý bývají rozebrané velmi rychle. A v poměru služby/cena drahé.


3) Byli jste už v Norsku?

Tohle je docela zásadní otázka. Protože poté, co uvidíte islandské vodopády, mohl by vám sever připadat trochu nudný. Vůbec nejideálnější je nejdřív navštívit Finsko, potom Švédsko, následně Norsko a až nakonec Island. Já jsem severomaniak, takže mě se to neomrzí nikdy, ale někdo by pak mohl být trochu zklamaný. Do jisté míry tyto země samozřejmě nelze srovnávat, protože krajinný ráz je tu úplně jiný, ale co se týče vodopádů, ledovců, geotermálních polí a divokých řek, Island se dá překonat jen těžko.

Jinak co se týče krajiny, musíte počítat s tím, že krajina je taková trochu smutná a nepřátelská. Spousta různobarevných pustin, lišejníky porostlá lávová pole, zářící ledovce. Samozřejmě i zelené pastviny a hory, ale není jich tolik. A krajina je neustále otevřená. Lesy zde tvoří úplnou minoritu. Pokud trpíte agorafobií, jeďte radši někam jinam.

Pár postřehů na závěr

- Spousta mostů, včetně těch na R1, jsou pouze pro jedno auto. A ovce mají vždycky přednost! :)
- Ovce necinkají.
- Mraky na Islandu se nechovají jako mraky v Evropě. Jsou níž.
- Nepotřebujete cash, úplně stačí platební karta.
- Pokud si budete cokoliv pronajímat, musí to být KREDITNÍ karta. Tak na to pamatujte, ať neskončíte jak my.
- Najít horké prameny není zase tak jednoduché, jako každý tvrdí. Zvláště, pokud je chcete zadarmo a hlavně tam být sami. Pár se jich ale najde.
- Bacha na mušky.
- Bacha na komáry.
- Bacha na off-road ježdění. Na Islandu je zakázáno jezdit mimo cesty!
- Bacha na brodění řek. Nikdy nevíte, co se skrývá pod hladinou. Ideálně si řeku projděte. A nejezděte sami. Perfektní zdroj informací je knížka od Jana Suchardy Island autem - vnitrozemím Islandu.
- Pojištění aut se nevztahuje na nehody v řekách. Takže i když budete mít pojištěné auto 4x4 a utopíte ho, budete cálovat vy, ne půjčovna.

Hodně štěstí na cestách!

Komentáře

Oblíbené příspěvky