Lány bledulí kvetou v rakoveckém údolí

Bledule, sněženky, koniklce. Klasická triáda chráněných a ohrožených rostlin, za kterými se můžeme do přírody vydávat na jaře. My jsme vyrazili do rakoveckého údolí bledulí, které je proslulé svými koberci bílých květů a na rozdíl od některých profláklejších míst, jako je třeba Chlébské, by tu nemusela být hlava na hlavě. To se úplně nepotvrdilo, ale naštěstí začalo pršet, takže všichni rychle vzali roha.

Kvetoucí lány bledulí.


Předem se omlouvám - původně jsem tento článek rozepsala už v březnu, ale těžce nestíhám. Jediné, co jsem mezi kupou úkolů do zpravodajství stihla, bylo napsat stručný komentář, ale fotky zůstaly neprotříděné v pc. Takže bledule už v rakoveckém údolí nejspíš dávno uschly, ale můžete to brát aspoň jako doporučení na výlet třeba zase napřesrok. Protože je tam opravdu krásně.

Bledule v Rakoveckém údolí.

Z Brna je to k údolí nějakých 20km a klasický pěší okruh údolím měří zhruba 8km, takže ideální místo na pohodový víkendový výlet.

 
Do rakoveckého údolí se můžete vydat ze všech možných směrů - ten klasický okruh začíná od parkoviště Pod Černovem na silnici od Račic, ale můžete vyrazit i delší cestou z druhé strany od Bukovinky, nebo - jako my - od hájenky a autobusové zastávky Říčky. Na mapě se cesta tvářila jako docela dlouhá, ale zabralo nám to sotva 20 minut a už jsme mohli spatřit první bledulové pole. V lese je to pravá zarostlá džungle a je třeba našlapovat opatrně, abyste bledule nezašlapali.





Když jsme dorazili na místo, začalo poprchávat a za chvílí se spustil regulérní liják, takže fotky jsou takové pošmourné. Vřele vám doporučuju prošmejdit celé údolí, o tajemná zákoutí tu není nouze. Bledule rostou i na břehu místního potoka, ale nejvíc mi nakonec učaroval mechem porostlý strom tyčící se nad vodní hladinou.







P.S. pro ty, kdo čekají na další díl cestopisu z Rumunska - bude, ale vůbec netuším kdy. Snad příští týden...

Komentáře

Oblíbené příspěvky