Paříž 1: Náměsíčně po dominantách Paříže

Po nočním přejezdu z Brna do Paříže se s námi nikdo nemazlil a celí rozespalí jsme byli vyhozeni z bezpečí autobusu do víru velkoměsta. Jako první nás čekal pohled na Lucemburský palác. Míru mé rozespalosti můžete vidět hned na první fotce - ani mě nenapadlo popojít ty tři kroky před židle. V podobném duchu se nesl zbytek dne, což nás všechny trochu mrzelo, protože zrovna první den byl našlapaný zajímavostmi, které bychom vyspaní určitě ocenili více.




Po cestě od Lucemburského paláce jsme míjeli nejstarší francouzskou univerzitu Sorbonnu, ovšem pouze za letu.


Na nábřeží Seiny se fotili svatebčané s katedrálou Notre-Dame v pozadí...



Zavřený obchoďák Samaritaine.


A spousta četnických aut.


Pokud někdo víte, co je tohle, ráda se nechám poučit.


Naše další kroky vedly ke katedrále Notre-Dame, před kterou se zrovna něco stavělo, takže jsme ji mohli fotit jen těsně před ní a celá nešla narvat do hledáčku. Měla jsem ještě starý foťák a především starý objektiv, který v daném světle neměl šanci, takže se omlouvám za příšernou kvalitu fotek. Berte je pouze jako dokumentační.


Při pohledu zblízka nás zaujaly různě se šklebící chrliče.



Na prohlídku vnitřku katedrály jsme stáli drobnou frontu, ale šlo to celkem rychle.






Po polední pauze jsme se odpotáceli k Centre national d´art et de culture Georges-Pompidou (aneb Pompidouovo kulturní centrum), které jsme ovšem dostali možnost vidět pouze z venku.





Průvodkyně se začala projevovat už první den, když nás s nadšením dovedla k jakési rozestavěné konstrukci čehosi, co jednou bude úplně super...


Další neznámý.


Jako hřeb večera nás čekala návštěva Louvru.





Byli jsme už značně utrmácení, ale musím říct, že Louvre stál opravdu za to. Komplex byl obrovský a od základů staré Paříže jsme se přes antiku a středověké i novověké umění dostali až k honosným sídlům králů.



Výhled z oken muzea.



Největší rozruch byl samozřejmě u obrazu Mony Lisy. Bylo to až komické - malý obrázek na stěně, před kterým stál dav jak na koncertě.


Svoji sekci zde měly i šperky...







S prvním dnem jsme se rozloučili pohledem na Vítězný oblouk a odjeli se konečně vyspat do hotelu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky