Kognitivní disonance Trumpa aneb Proč můžeme být rádi za Babiše

Co se stane, když vám za dob pandemie vládne zrzavý psychopat, který není schopen překonat vlastní nabubřelost a uznat realitu? To je přeci jednoduché. Zemřete.

Při sledování dění v USA jsem byla poprvé v životě ráda, že nám vládne Babiš. Jakkoli nekoncepčně se naše vláda vypořádává s koronavirovou krizí, už je to měsíc a půl a ačkoliv mrtví přibývají, pořád je to... snesitelné, oproti chaosu a především bezmoci, kterou musejí zažívat někteří Američané za velkou louží. Přitom to vůbec nemuselo být tak hrozné, kdyby v čele národa nestál sobecký alibista odmítající se srovnat s nepříjemnou realitou.

Miluju výroky politiků, ale zdaleka žádný český ani světový státník (tedy z těch rádoby demokratických) si neumí tak dokonale protiřečit, jako to zvládá Donald Trump. Dosud jsme se tomu mohli smát - teď kvůli tomu ale začali umírat lidé. Zde je malá rekapitulace Trumpova pojetí koronavirové (ne)pandemie:

V únoru tvrdil, že koronavir USA nijak neohrožuje, že nákazu přinesl jen jeden čínský turista. To bylo zatím jen pár desítek nakažených. O pár týdnů později prohlásil, že si myslí, že vše vyřeší v dubnu teplé počasí. Hlavně, že akciový trh je na tom dobře!

V březnu tvrdil, že koronavir USA stále nijak neohrožuje, že na chřipku umírá mnohem víc lidí a žádná pandemie neexistuje. Později v březnu náhle prohlásil, že o pandemii vždycky věděl a od začátku ji bral smrtelně vážně. Samozřejmě s tím, že všechno má pod kontrolou - jen aby o den později prohlásil, že pandemii nemá ve světě pod kontrolou nikdo. To už se kupili mrtví, těla se skladovala v provizorních márnicích v náklaďácích, nemocnice praskaly ve švech a zdravotní sestry pořádaly demonstrace.

"I've always known this is a, this is a real, this is a pandemic … I've felt that it was a pandemic long before it was called a pandemic."

V dubnu uznává, že na koronaviru možná něco bude. To doprovází inspirativním výrokem: "CDC doporučuje nosit roušky. Ale já ji teda nosit nebudu." Na tiskovce před ním vystupuje odborník, který říká, že situace je vážná a virus není pod kontrolou. Pak nastupuje Trump a říká, že všechno je pod kontrolou.

(Americký občan, pokud už tak neučinil mnohem dříve, se v tuto chvíli vydává do nejbližšího obchodu se zbraněmi, aby se mohl prostřílet do Mexika.)

Později v dubnu Trump konečně uznává, že je hrozné, že na nákazu umírá tolik lidí. A pak prohlašuje, že ekonomika je ale důležitější a musíme ji znova nastartovat. I - doslova - přes mrtvoly.

Před několika dny pak oznámil, že USA přestane financovat WHO, která selhala, mimo jiné "šířením dezinformací a lhaním". Ano, (ať už je to jakkoliv), to pronesl Trump, který celou dobu pandemie šíří dezinformace.

(Americký občan, kterému se ještě nepovedlo přelézt zeď do Mexika, se střílí do hlavy).

Aspoň to jsem si myslela. Pozor, Americký občan je však nový živočišný druh, který láme principy evoluce a namísto vlastního přežití jde radši demonstrovat za "boj proti komunismu". Pak se stane, že dav zmagořených individuí v autech s heslem "za svobodu" se střetne s pěším protestem zdravotníků. Běžte do Číny! - to zcela reálně křičí na lidi, kteří se starají o zdraví jich všech. Co jim jednou možná zachrání život (nejenom v souvislosti s covidem). A samozřejmě - Trump to podporuje. Osvoboďme Michigan!

Zatímco prezident si jede svoji politickou kampaň, lidé umírají a zdravotníci jsou uráženi. Co je tohle za svět?

Toto měl být černohumorný článek, ale vlastně je jen černý. Zajímalo by mne, co si o vahách lidský život x ekonomika, a lidský život x neomezená svoboda myslíte vy. Ona je to vlastně docela složitá filozofická otázka... a současné dění ji staví do zajímavého rámce.

Komentáře

Oblíbené příspěvky