Skotsko: Ariundle oakwood, prastarý les z Hobita

Jelikož v Highlands vytrvale prší, vydáváme se místo kopců do lesa. Po Vílí cestě vyrážíme na okruh prastarým Ariundle oakwood (v gaelštině Àirigh Fhionndail), dubovým lesem, který docela zvláštně roste na chladném poloostrově Ardnamurchan. Dub je jinak spíš teplomilný strom, v Česku ho najdeme třeba v Podyjí. I proto jsou zdejší stromy zakrslé, ačkoliv jsou již přes 200 let staré, hlásá informační cedule. Od roku 1752 les sloužil jako palivo pro zdejší doly.






Les má úžasnou snovou atmosféru, která se mi bohužel nepodařila moc zachytit. Všude kapradí, stromy porostlé mechem k vám natahují své zakřivené větve... K dokonalosti chyběla jen plíživá mlha a bytosti vykukující z hlubin lesa.






Příště nás čeká náhodné, ale o to lepší setkání s Bradavickým expresem.

Komentáře

  1. Krásná čestvá zelená barva na fotkách, to se mi líbí. Skotsko by mě taky zajímalo, ale nevím, jestli se tam nakonec někdy dostanu, protože těch zajímavých míst je spousta :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spousta jich je, ale Skotsko má opravdu úžasnou atmosféru a navíc je to relativně blízko :) Sice to není žádná brutální exotika, ale rozhodně je jedinečné, zase úplně jiné než třeba Norsko nebo jiné severské kraje.

      Vymazat
  2. Do Skotska jsme se letos s milostivou chystali. Korona vše zhatila.
    Duby mám rád - vytváříjí vztahy mykorhizy se hřiby dubovým, královským a kolodějem, s ryzcem dubovým a zlatomléčným, s kozákem dubovým.
    Ať žije drnák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad vám to vyjde za rok, za dva :) Určitě nevynechte Skye. Ta byla opravdu kouzelná.

      Vymazat
  3. Právě ve Skotsku mám tu čest bydlet už přes rok a každý druhý den prodlužuji seznam, kam bych se ráda podívala. Na začátku září jedeme s přítelem na víkend do Fort William, máme to kousek. Když nebudeme líní, vydáme se na Ben Nevis. :)
    Jinak fotky jsou super. Les má pravou atmosféru, o tom žádná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, já bydlet ve Skotsku, tak bych se nejspíš nezastavila :) Ať vám vyjde počasí!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky