Skotsko: Jak jsme chytili Bradavický expres

Na západním cípu skotské vrchoviny se nachází vyhlídka na dechberoucí údolí, jemuž vévodí Glenfinnan Monument, památník bojovníkům jakobitských povstání. Počasí už se trošku umoudřilo a mraky se válejí po vrcholcích kopců, což dotváří dokonale pošmournou skotskou atmosféru.


K památníku samotnému však míří jen zlomek turistů. Drtivá většina se hrne nahoru na vyhlídku, aby z ní mohla pozorovat Glenfinnan Viadukt, který všichni dobře známe z filmů Harryho Pottera.


Dopředu jsme nezjišťovali žádné info, takže je to šok, když se najednou kdesi v dáli rozezní hukot lokomotivy - a za chviličku už se z hor noří Bradavický expres!





Po milé připomínce dětství se konečně vydáváme směrem Skye. Zírám na zdejší brutální holoseče a přemýšlím, zda mají Skoti také nějaký problém jako my s kůrovcem, nebo jde čistě o zisk.


Míjíme ještě Eilean-Donan castle, známý třeba z Outlandera.


Den zakončujeme stanováním na divoko na super tábořišti pod přehradou. Za rohem řeka, plácek rovný, k dispozici ohniště, nikde ani noha a kolem nádherná skotská příroda.






Další den už se konečně dostaneme na fantastickou Skye, počasí se umoudří a potkáme jednu hodně bizarní dopravní značku.

Komentáře

  1. Kouřící mašinka na viaduktu je boží. Pohádková.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jen byla dost v dálce, ale překvapení krásné

      Vymazat
  2. Nebudu lhát. Málem jsem při projíždění těch fotek puknul závistí 😂 Neletělo někde kolem modrý auto s Harrym a Ronem?
    Taky mám teď největší chuť strávit noc tam pod tím stanem! Vypadá to tam úžasně! 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hledala jsem, ale asi bylo zrovna neviditelné ;) Po návratu domů jsem si pak vytáhla kouzelnickou hůlku, kterou mi udělal děda ze staré vařečky, a prožívala u
      fotek chvíle těžké nostalgie :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Jejda, to už si přesně nevybavím, ale bylo to překvapivě levné - auto stálo kolem 3,5k na týden, letenka 2? i s velkými zavazadly, +něco málo za jidlo (nakupovali jsme v Aldi, ceny skoro jak v ČR) a kempy kolem 500 za stan a dva lidi dohromady, ale tam jsme spali jen párkrát...

      Vymazat
  4. Protože jsem asi poslední žijící Evropan, který nečetl ani jeden díl Harryho Pottera a neviděl ani jednu jeho část filmovou, krajina, most i vláček mě uchvátily jen svou vlastní krásou bez dalšího pohádkového kontextu. I tak to ale rozhodně stojí za to! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně tam bylo, o tom žádná :) Jsi zřejmě první člověk, který mi řekl, že nečetl HP.

      Vymazat
  5. Krásná příroda a fotografie. Určitě zážitky, na které se vzpomíná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Zvláště teď, když se nedá nikam moc vycestovat, se vzpomíná moc hezky.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky