Švédsko: Národní park Fulufjallet a můj první vodopád

Ráno nemůžu dospat - čeká nás první opravdový vodopád! Na Moravě jich moc nemáme, navíc česká interpretace slova vodopád je dosti široká. Po pěti návštěvách Skandinávie musím zopakovat doporučení, které jsem zmiňovala už dříve - pokud chcete stupňovat vodopádové nadšení, mrkněte nejdřív do Finska, pak do Švédska, Norska a na závěr si schovejte Island. 

Nejvyšší švédský vodopád Njupeskar v NP Fulufjallet.

Njupeskär je se svými 93 metry nejvyšším vodopádem Švédska. Vede k němu fajn výletní okruh národním parkem Fulufjället - přesné kilometry si nepamatuju, ale výšlap to není jinak náročný, vede jen místy do kopce a zabere pár hodin, maximálně půl dne s ohledem na to, kudy se budete chtít vrátit. Počáteční část cesty připomíná šumavské Povydří, v té další už procházíte hlavně rašeliniště a severskou tajgu.

 Národní park Fulufjallet ve Švédsku.

Vodopád se noří z lesa. Můj bezprostřední dojem z lodního deníku: "Fotili jsme jako blázni, protože nic podobného jsme ještě neviděli a už asi ani neuvidíme. Hory obepínající údolí se sbíhaly a v jejich středu se řítila dolů bílá čára, masa vody rozbíjející se dole o skály."

 Vodopád Njuperskar - nejvyšší vodopád Švédska.

 Po dřevěných schodech a lávkách se dá dostat až téměř pod vodopád.

Vodopád Njupeskar.

 
Na zpáteční cestu nám dokonce chvíli svítí sluníčko. Většina turistů se vrací stejnou cestou, jakou k vodopádu přišli, takže si na našem okruhu užíváme ticha švédské divočiny. Ale medvěd pořád nikde.


 
Rostou tu zvláštní pokroucené stromy.

 
 

 Národní park Fulufjallet.
 
Po Njupeskaru míříme zase o kus dál na sever. Míjíme náklaďák, který na korbě převáží obří balvan. Švédsko je vůbec země jiných měřítek - třeba jedno jezero objíždíme v délce 80 kilometrů.

Řádně vyvodopádovaní tentokrát končíme den v kempu, ale to nám nebrání v pozorování dalšího parádního soumraku u řeky kousek za kempem (a ne, pořád neumím pracovat s časem závěrky).



 
Ačkoliv jsme se náklady snažili srazit na minimum spaním na divoko a sušeným ne-jídlem přivezeným z Česka, ve třech nás čtrnáctidenní putování severem vyšlo zhruba na 7-8 tisíc na osobu, přičemž nejvyšší položku tvořil benzín a trajekty. Na severu je draho - na cenovkách stojí většina věcí podobně jako u nás, ale v jejich korunách, takže musíte násobit třemi. Pokud jste trochu drzí a nespokojíte se s málem, kamarád v Norsku přežíval pomocí dumpster divingu u supermarketů. Většinou se tam dá najít vše od zeleniny po toustový chleba, nejlepší úlovek činila odložená krabice plná bonboniér Toffifee ;)

Komentáře

  1. Nejsi první, od koho slyším o kontejnerových hodech ve Skandinávii. Zjevně to je skutečně funkční strategie :-) A fotky jsou moc krásné. Zvlášť v téhle době, kdy jsme povětšinou omezení leda tak na výhled z okna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky si říkám, že už to taky konečně musím zkusit, ale jsem máčka 😁

      Vymazat
  2. Nádhera! Vodopády miluju a Skandinávie je pro jejich milovníky zemí zaslíbenou. Mimochodem, třeba v Japonsku mají oficiální žebříček "100 nejkrásnějších japonských vodopádů" a to je něco jako marketingová značka a spousta lidí tak může jezdit po zemi a "sbírat vodopády" :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sbírání vodopádů, to zní jak sbírání nálepek 😉 S masovou turistikou docela vnitřně bojuju. Nechci být součástí průmyslu, kterej v důsledku ta výjimečná místa ničí, ale ta touha je vidět je velká...

      Vymazat
  3. Ty stromy vypadají jako ručně ždímaný ručník. Pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty tvoje netradiční perspektivy mě vždycky dostanou! Ždímaný ručník to naprosto vystihuje 🙂

      Vymazat
  4. Neskutečná síla prýští z nich!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky