Švédsko: Stín losa a peřej Storforsen

Co se vám vybaví při slově "peřej"? Pokud stejně jako já a 99 % obyvatel české kotliny začnete myslet na zpěněné vlnky na Vltavě, pak vězte, že ve Švédsku platí trochu jiné měřítko. Představuji vám Storforsen – největší peřej Evropy. Souhlasím, že přímo vodopád to taky není, ale peřej?

 Vodopád Storforsen ve Švédsku.

Okolí Storforsenu můžete prošmejdit z několika stran. Nejpohodlnější přístup skýtají nové dřevěné lávky – ale mnohem větší zábava je přeskakovat zdejší podmáčené skalky.

 

 

 

Za slunných dní projdete suchou nohou i bez lávek (červen 2016).

Ale za deště to už taková sranda není (červenec 2012).

Voda tady vymlela zvláštní díry. Ideální místo, kam narvat neposlušné děti nebo protivné spolucestující.

A takto vypadá Storforsen zespodu. Jak byste tento výtvor přírody nazvali vy?

Kus nad řekou se dá najít spousta plácků ke stanování. Včetně přístřešku a ohniště.

Ještě o tom nevíme, ale zatímco hledáme místo na spaní, náš rádoby ukončený den se teprve blíží k tomu nejlepšímu. Mžouráme po okolí a snažíme se najít rovný plácek na stan, když v tom se ze tmy noří stín.
 
 
Nevěříme svým očím. Los! Pravej, divokej, majestátní los! Los zírá, my zíráme – a za chvilku se z lesa vynořuje i druhý!
 

 
 Vzpomínám si, že mám s sebou foťák a zuřivě cvakám, ale moje základní vybavení na okolní tmu nestačí. Oba losi si nás chvíli prohlížejí - asi dumají, kdože se jim to navečer cpe do teritoria. My tím  získáváme vzácné chvíle, kdy si můžeme toto setkání pořádně vrýt do paměti. 
 


U řeky nad peřejemi jsem ještě spatřila vydru velikosti malé kapybary, ale než jsem ji stihla vyfotit, byla pod hladinou. Sedíme u táboráku, komáři výjimečně nikde a sever zapsaný hluboko v duši. A zítra? Zítra konečně překonáme severní polární kruh.

Komentáře

  1. Krásné a velmi poetické! A při slově peřej se mi toho příliš nevybaví, ale odteď už budu mít jasno :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak takové sousedy bych bral. Není divu, že se přišli podívat, co se jim to děje v revíru :-). Na klidné vodě se jako peřej tváří kdeco, ale je-li už klidná voda sama o sobě pořádně divoká, i peřej to povýší na úplně jinou úroveň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší soused(ka) ze Švédska ještě dorazí :)

      Vymazat
  3. Losové vás pozorovali vskutku zpytavě. Pěkný fotooulovek.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky