Švédsko: Vodopády Ristafallet a Storbofallet

Oblast Švédska kolem Are má asi geologicky hodně divokou minulost, protože kromě Tännforsennu jsou tu ještě další dva obří vodopády a rozpáraná skaliska potkáte na každém kroku.

Nad touto neskutečně divokou řekou se řítí ze skal vodopád Ristafallet. Nevím, co jsem tehdy vyváděla, ale fotky jsou nehorázně tmavé. Cizinec promine.

Vodopád Ristafallet ve Švédsku.

Nad vodopádem, pod vodopádem...


 

V roce 2012 u Ristafallet ještě nezavazelo žádné zábradlí. Jsem zvědavá, zda už do peřejí někdo spadl a zábradlí postavili.

Oproti tomu vodopád Storbofallet je skromnější, ale zato elegantnější. A také se hůře hledá.


 
Večer se ještě jednou vracíme k naší řece a taťka zahajuje další pokus o rybaření. Následujeme tok po naplavených balvanech a hltáme sever plnými doušky. Nějak podobně si představuju Sibiř, ale mé zromantizované představy budou asi na hony vzdálené realitě.
 
 
 
 
 
Po hodině marného rybaření taťka otráveně odhazuje udici s odfrknutím, že v řece žádný ryby nejsou. Vzápětí kolem přelétá pták, který se neohroženě vrhá do vln a vynořuje se s rybkou v zobáku. Nekecám.
 



A kam se podíváme příště? Čeká nás největší peřej Evropy a jedno nečekané, ale krásné setkání s nádechem divočiny.

Komentáře

  1. Pták s rybkou v zobáku se asi jmenoval Murphy :-D Vodopády jsou krásné a majestátní. Takhle na fotkách, myslím, lépe vynikne ten menší - ono fotit opravdu velké vodopády je dost obtížné.

    OdpovědětVymazat
  2. Lovit bez návnady je snadnější, no...

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že v podstatě to byla pravda: V řece nejsou žádné ryby, které by se od nás nechaly chytit :-).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky